Верховний Суд вирішив, що забудовник має заплатити інвестору за затримку будівництва

20.11.2020

Верховний Суд зобов’язав забудовника виплатити одному з інвесторів моральну компенсацію за порушення строків здачі житлового будинку. Таке рішення прийняв Касаційний цивільний суд в складі Верховного суду України, повідомляє прес-служба Верховного Суду з посиланням на телеканал «Україна 24».

Це перший випадок, коли забудовника зобов’язали виплатити компенсацію через затримку будівництва. Позивач оцінив завдану йому моральну шкоду в 350 000 грн. Точну суму компенсації повинен визначити Апеляційний суд.

Донедавна в судовій практиці не було прецедентів, коли договір не розривався, а покупець мав можливість відшкодувати моральну шкоду за порушення строків здачі в експлуатацію нерухомості продавцем, при цьому не втрачаючи права на отримання такої нерухомості в подальшому та маючи надію, що житло добудують.

Раніше позивач програв суди першої та другої інстанції, тому що в договорі не була прописана відповідальність за несвоєчасну здачу об’єкта в експлуатацію. Касаційний суд визнав ці рішення неправомірними і постановив, що моральну компенсацію можна стягнути згідно з Законом «Про захист прав споживачів».

За даними ЕП, мова йде про ЖК «Батьківщину Затишок» від забудовника ТОВ «Кепітал Ріелті». Його будівництво почалося в 2010 році і мала закінчиться в 2014 році. На сайті Асоціації допомоги постраждалим інвесторам цей об’єкт кваліфікується як проблемний.

Щоб довести факт завдання моральної шкоди в цій категорії справ, необхідно подати до суду разом із позовом відповідні докази, що:

  • строк передачі об’єкта нерухомості порушено забудовником, як правило, це підтверджується письмовим договором купівлі-продажу майнових прав;
  • відповідач протиправною поведінкою спричинив особі душевні, фізичні страждання або навести інші істотні обставини, що мають значення для визначення розміру такого відшкодування судом. Наслідки завдання такої шкоди особі повинні бути в причинно-наслідковому зв’язку з протиправною поведінкою забудовника (медична документація, висновок експерта щодо заподіяння громадянину моральної шкоди та визначення її розміру тощо залежно від ситуації).

Наприклад, можна надати до суду як письмовий доказ медичну документацію, яка підтверджує погіршення стану здоров’я, перебування особи в стресовій ситуації тощо. Головне, щоб з медичних документів вбачалося, що саме ця ситуація та протиправні дії відповідача, спричинили негативні наслідки для здоров’я позивача.

Джерело: Property Times

Контакти

  • Адреса

    01001, м. Київ, Незалежності майдан, будинок 2, БЦ «Spaces Maidan Plaza»
  • Телефон

    +38 098 051 23 99
  • E-mail

    info@fenixgroup.ua
FENIX
group