Чого чекати бізнесу від економіки у 2021 році?

05.04.2021

Минув майже рік з моменту введення карантину й сьогодні ми спостерігаємо, яким чином пандемія вплинула практично на всі сектори економіки, зокрема на будівництво та нерухомість.

Перехід на віддалений режим роботи та закриті кордони призвели до зростання вакантності в офісній нерухомості, падіння готельного ринку, нових вимог до житла та активний розвиток котеджного будівництва. За розрахунками Мінекономіки падіння ВВП у 2020 році склало 4,2%. Разом з тим, темпи будівництва, попри проблеми з введенням об’єктів в експлуатацію через реформу ДАБІ, продовжували зростати.

На 2021 рік у місті Києві заплановано завершення будівництва за різними розрахунками 15-20 бізнес-центрів площею близько 500 тис. кв. м, що неминуче призведе до ще більшого зростання вакантності у цьому сегменті та може досягати 10-15%. Зростатиме попит на гнучкі офіси без прив’язки до фіксованого робочого місця. За останній рік площа коворкінгів зросла на 40% і ця тенденція продовжуватиметься.

Забудовники житлової нерухомості не поспішають з будівництвом житла економкласу, відповідно кількість нових об’єктів, проти 2020 року, може зменшитися на 20-30%. У цьому випадку попит і пропозиція на ринку збалансуються, що пожвавить конкуренцію серед забудовників.

Згідно з прогнозами, вартість житла в новобудовах цього року зросте до 10%. Покупці на фоні різноманіття пропозицій обиратимуть за критерій якість проживання, а це — комфорт-клас і вище. Попит матимуть житлові комплекси, що поєднуватимуть у собі всю необхідну інфраструктуру для комфортного проживання й зелені зони для відпочинку.

Серйозний стимул для розвитку галузі матиме прийняття закону про захист інвесторів первинного житла (задля уникнення подібних ситуацій, що відбулися з інвесторами компаній “Укрбуд” чи “Аркада”) та впровадження іпотеки під 7% річних. Сьогодні уряд працює над зниженням відсоткової ставки, що в перспективі може популяризувати іпотеку при купівлі житла.

За останній рік зросли продажі заміської нерухомості з розвиненою інфраструктурою. Забудовники почали приділяти більшу увагу котеджному будівництву, яке в умовах сьогодення й надалі матиме попит.

Отже, тенденція до зростання вакантності в офісній нерухомості, зростання попиту на гнучкі офіси, зменшення темпів будівництва житла економкласу та активна конкуренція в сегменті комфорт-класу цього року будуть визначальними.

Автор: Олена Щербань (Investory News) 

 

Контакти

  • Адреса

    01001, м. Київ, Незалежності майдан, будинок 2, БЦ «Spaces Maidan Plaza»
  • Телефон

    +38 098 051 23 99
  • E-mail

    info@fenixgroup.ua
FENIX
group